Jaki węgiel kupić, żeby nie żałować

Jaki węgiel kupić, żeby nie żałować

Lato to najlepszy moment na zakup opału. Po pierwsze dlatego, że poza sezonem ceny są znacznie niższe, a kolejki mniejsze. Po drugie dlatego, że uzupełniając kotłownię wcześniej, nie dasz się zaskoczyć zimie. Sprawdźmy jaki węgiel kupić by ogrzać dom tanio i efektywnie.

Czarne złoto wciąż popularne

Węgiel to niezwykle cenne źródło energii i surowiec pochodzenia naturalnego. Przez wiele lat był (i nadal jest) istotnym czynnikiem rozwoju gospodarczego wielu krajów. Mimo, że sporo z nich zrezygnowało z jego wydobycia, Polska wciąż pozostaje europejskim potentatem węglowym. Nadal wydobywamy go dużo i niezmiennie od lat węgiel pozostaje jednym z najchętniej wybieranych paliw stałych. Tylko w Polsce swoje domy ogrzewa nim ponad jedna trzecia właścicieli. Mimo złej sławy węgiel wciąż ma wielu zwolenników, którzy cenią go przede wszystkim za wysoką dostępność i atrakcyjną cenę. Pod tym względem nie ma sobie równych na rynku materiałów opałowych.

Przed zakupem warto jednak wiedzieć, że rodzajów węgla jest kilka. Wybór warto dostosować do posiadanego w domu pieca i możliwości finansowych.

Rodzaje węgla

Węgiel kamienny orzech uznawany jest za najbardziej wydajny i ekonomiczny surowiec opałowy. Obecnie najchętniej wybierany do ogrzewania domów. Ze względu na wielkość frakcji zaliczany jest do grupy tzw. węgli grubych. Jego rozmiar mieści się między 2 – 8 cm. Większa granulacja sprawia, że węgiel orzech pali się dłużej, stabilniej, dając jasny płomień. Kaloryczność orzecha to 22-26 MJ/kg. Dobry węgiel orzech charakteryzuje się niewielką ilością popiołu w stosunku do wyjściowej masy surowca. Mniej popiołu oznacza rzadsze czyszczenie pieca, a więc większy komfort użytkowania. Jego niewątpliwą zaletą jest możliwość spalania w różnego rodzaju urządzeniach grzewczych oraz łączenia z innymi paliwami. Węgiel kamienny orzech może być spalany we wszystkich kotłach przeznaczonych dla paliw stałych, a także w piecach żeliwnych czy kaflowych. Z  powodzeniem można nim palić również w różnego rodzaju kominkach, a wysoki jasny płomień pięknie rozświetla pomieszczenie. Węgiel kamienny orzech można łączyć z pelletem drzewnym, trocinami czy węglem brunatnym. Cena węgla typu orzech zaczyna się od 600 zł za tonę. Dobrej jakości węgiel kamienny orzech kupisz na https://grzejemnieto.pl/produkt/wegiel-kamienny-orzech .

Węgiel kamienny kostka – bardzo wydajny i wysoko kaloryczny. Jego wartość opałowa mieści się w przedziale 27-29 MJ/kg. Jest to i zaleta i…wada. Wysokoenergetyczny węgiel dobrze sprawdza się przy dużych mrozach. Generowana w trakcie spalania energia może zostać w całości wykorzystana na ogrzanie pomieszczeń. Jednak przy wyższych temperaturach, wysoka wartość opałowa się nie sprawdzi. Energia zostanie zwyczajnie zmarnowana. Na minus dla węgla typu kostka jest także cena – zdecydowanie wyższa niż w przypadku węgla typu orzech. Za tonę kostki trzeba zapłacić od 800 zł wzwyż.

Koks – powstaje w procesie wygrzewania węgla kamiennego. Dzięki temu uzyskuje bardzo wysoką kaloryczność, dochodzącą do 28 MJ/kg. To czyni z niego paliwo bardzo wydajne, ale podobnie jak w przypadku kostki – najlepiej sprawdza się przy bardzo niskich temperaturach. W procesie wygrzewania usuwany jest również nadmiar siarki i popiołu. Dzięki temu koks pali się wydajnie, czysto i długo. Jeśli chodzi o cenę jest najdroższy. Jeszcze niedawno, za tonę dobrej jakości koksu trzeba było zapłacić nawet 1200 zł. Obecnie cena koksu zrównała się praktycznie z ceną węgla tylu kostka.

Miał węglowy

Ten rodzaj opału stosowany jest przede wszystkim w przemyśle. Jest stosunkowo tani ( tona miału kosztuje około 500 zł), ale też i niskokaloryczny. Wartość opałowa miału węglowego najczęściej nie przekracza 23 MJ/kg. Do tego jest to paliwo pełne pułapek. Dość mocno pyli, a nieodpowiednie spalanie może wykończyć kocioł oraz palącego w nim właściciela domu. Nie jest poddawany obróbce takiej jak grubsze węgle i jest podatny na pogorszenie jakości. Często znaleźć w nim można dużo piasku czy drobnego gruzu.

Jaki węgiel wybrać?

Zdecydowanie najlepsze parametry ma kostka oraz orzech. Oba rodzaje węgla można spalać praktycznie w każdym kotle. Różnice są widoczne w cenie oraz kaloryczności. Mniej kaloryczny orzech będzie idealny na łagodną zimę, zapewni wydajne spalanie, bez marnowania energii. Choć zimy są dla nas ostatnio łaskawe, to jednak warto być przygotowanym na wypadek pojawienia się większych mrozów. Wówczas można mieć przygotowany niewielki zapas bardziej kalorycznego węgla typu kostka. Koks czy miał węglowy, ze względu na niższą kaloryczność i większą zawartość siarki czy popiołu zdecydowanie lepiej sobie odpuścić. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *