Lody w nowym wydaniu – pomysły na urozmaicone desery z lodami

Lody w nowym wydaniu – pomysły na urozmaicone desery z lodami

Trendy w branży lodziarskiej zmieniają się praktycznie co sezon. Poza evergreenami, jak lody włoskie czy amerykańskie, w ofercie lodziarni latem 2021 zakosztować będzie można wielu oryginalnych nowości. Sprawdź, jakie lodowe desery będą królować w tym roku – i czego nie może zabraknąć w Twojej lodziarni!

Lodowy sandwich wraca do łask

Kanapki lodowe kojarzą się z mrożonkami ze sklepowej lodówki. Jednak ten sposób podawania deserów lodowych w tym sezonie wraca – w odmienionej, dostosowanej do nowoczesnych trendów formie! Czym jest współczesny, lodowy sandwich? Daleko mu do masowo produkowanego, sklepowego odpowiednika – to przeważnie połączenie lodów rzemieślniczych i wysokiej klasy wafli lub ciasteczek. Prawdziwie hipsterska wariacja na temat klasycznego deseru! Jeśli w swojej lodziarni oferujesz rzemieślnicze lody, w tym sezonie koniecznie dodaj takie lodowe kanapki do oferty.

Lodowe panini, czyli nowa wersja sycylijskiego deseru

Gelato panini (gelato con brioche), czyli lody w bułce, to deser wywodzący się z Sycylii. Jednak dzięki amerykanom i ich pomysłowości nabrał nowej formy – i teraz podbija branżę lodziarską, także w Polsce! Co jest potrzebne, by przygotować lodowe panini? Lody włoskie – proszek na nie kupisz u każdego, polskiego producenta lodów – brioszka, czyli włoska, słodka bułka, oraz… opiekacz. W nowej wersji tego deseru bułkę z lodami w środku podgrzewa się w specjalnym opiekaczu przez kilkanaście sekund – dzięki temu staje się ciepła i pachnąca. Lody w środku nie roztapiają się – chronią je przed tym pęcherzyki powietrza wewnątrz bułki, zapobiegające dostawaniu się ciepła do wnętrza. Jeśli chcesz wprowadzić do oferty coś naprawdę wyjątkowego, lodowe panini będzie strzałem w dziesiątkę!

Lodowe tacos – wariacja na temat kuchni meksykańskiej

Lodowe tacos to prawdziwa gratka dla miłośników kuchni świata. Ich kształt i nazwa to bezpośrednie nawiązanie do popularnego dania kuchni meksykańskiej. A co skrywa ich wnętrze? Przeważnie – królujące od kilku sezonów, egzotyczne lody tajskie! Jednak w lodowych tacos najważniejsze są dodatki. To dzięki nim deser przykuwa wzrok i nie sposób przejść obok niego obojętnie. Podstawa to kolorowy wafelek – imitujący taco. Do tego kolorowe posypki, polewy, żelki… po prostu wszystko, co sprawia, że lodowe taco jest jak najbardziej kolorowe i tęczowe. Jeśli w swojej ofercie masz już lody tajskie tego lata postaw właśnie na ten oryginalny sposób ich serwowania, który przywędrował do nas wprost z Kalifornii.

Lody wysokobiałkowe – dla dbających o linię

Dieta wysokobiałkowa ma coraz więcej zwolenników. Produkty o wysokiej zawartości protein stają się ogólnodostępne – a ten trend nie ominął również branży lodziarskiej. Lody wysokobiałkowemają mniej kalorii, tłuszczu i cukrów – za to w ich składzie znajdziesz mnóstwo odżywczego białka! Wspomaga ono redukcję tkanki tłuszczowej – dlatego też jest tak cenione w produktach przeznaczonych dla osób dbających o linię.

Lody proteinowe są dostępne w ofercie wiodących producentów mieszanek lodowych – bez trudu możesz więc rozszerzyć swoją ofertę o ten produkt i wyjść naprzeciw oczekiwaniom klientów.